برای تهیه قهوه خوب متغیرهای زیادی وجود دارند که یکی از مهمترین آنها سایز آسیاب دانه قهوه است که تاثیر بسیار زیادی در خروجی قهوه دارد. در وهله اول باید بدانیم که چرا باید قهوه را خودمان آسیاب کنیم ؟ در واقع به خاطر عطر و طعم قهوه است. عطر قهوه از روغن قهوه روست شده ایجاد می شود و بیشترین میزان عطر قهوه هنگام آسیاب کردن خارج میشود در نتیجه بلافاصله پس از آسیاب کردن بهتر است قهوه دم آوری شود تا بالا ترین میزان عطر و در نتیجه طعم را داشته باشیم.
آسیابهای قهوه به طور کلی به 3 دسته تقسیم می شوند.
1. آسیاب تیغه ای یا پروانه ای (blade)
2. آسیاب دستی مخروطی (conical burr)
3. آسیاب دستی مسطح ( flat burr)

آسیاب تیغه ای :



آسیاب تیغه ای که به آن اسیاب پروانه ای هم گفته می شود دانه های قهوه را به صورت ریز و درشت همزمان خرد میکند، به علت عدم یکنواختی قهوه آسیاب شده کیفیت پایین تری نسبت به آسیاب های دیسکی دارد به همین علت است که باریستاها از اسیاب دیسکی استفاده می کنند. در این دستگاه ها که برقی هستنند برای رسیدن به آسیاب مطلوب باید چند بار آسیاب را تکان داد و یا آن را پر و خالی نمود تا کمی سایز آسیاب قهوه یک دست شود. قیمت این دستگاه پایین تر از آسیابهای برقی دیگرمی باشد. آسیاب دیسکی مخروطی در این آسیاب که کیفیت بهتری نسبت به آسیابهای تیغه ای دارند، دو تیغه به صورت مخروطی داخل دستگاه قرار دارند و دانه ها ما بین دو صفحه قرار مگیرند و آسیاب می شوند این آسیاب ارزان تر و کم صدا تر از آسیاب دیسکی صفحه ای(سنگی) می باشند ومناسب خانه و اداره است . معمولا درساخت آسیاب های دستی از دیسکهای مخروطی استفاده میکنند، مزیت آسیاب دستی نسبت به برقی این است که عطر وطعم بهتری از قهوه شما می دهد.

بهترین آسیابها جهت مصارف خانگی و اداری همین آسیابهای دستی و برقی با دیسکهای مخروطی هستند.

دقت آسیاب مخروطی از لحاظ یکنواختی اندازه پودر قهوه بهتر از آسیاب تیغه ای است ولی باز قهوه را به صورت ریز و درشت اسییاب میکند وپورد آسیاب شده یکنواخت نیست و از این لحاظ از سطح کیفی پایین تری نسبت به آسیاب دیسکی مسطح برخود دار است .
تهیه اسپرسو با آسیاب مخروطی آسان تراز آسیاب دیسکی مسطح است، چون در آسیاب دیسکی مسطح باریستا مجبور است درجه آسیاب را ریز نماید در نتیجه کنترل بیشتری روی عصاره گیری داشته باشد.
به علت شکل مخروطی دیسک آسیاب، قهوه به راحتی از آسیاب خارج می شود، مقدار قهوه ای که داخل آسیاب می ماند بسیار کم است که ان هم به علت تمیز کردن راحت این دستگاه به راحتی از دستگاه خارج می شود.
مکانیزم دستگاه آسیاب مخروطی و موتور آن ساده تر از دیسکی صفحه ای است پس هنگام تعمیر این دستگاهها هزینه کمتری پرداخت خواهد شد.
میزان حرارتی که در این آسیاب ایجاد می شود پایینتر از دستگاه آسیاب دیسکی مسطح است بنابراین عطر کمتری از قهوه خارج می شود و روی کیفیت فنجان قهوه شما تاثیر می گذارد.
آسیاب دیسکی مسطح

این آسیاب دارای دو تیغه مسطح می باشند که دانه های قهوه مابین آن ها قرار گرفته و ساییده می شوند هر چه فاصله بین دو تیغه بیشتر باشد آسیاب درشت تر خواهد بود .
آسیاب flat burr گزینه مناسبی برای کافه های پر تردد و مصارف تجاری مانند قهوه فروشی است.
قهوه آسیاب شده این دستگاه بسیار یکنواخت می باشد.
این آسیابها در دوره های کوتاه مدت باید تمیز شوند چون قهوه هایی که داخل دستگاه آسیاب میمانند بر کیفیت فنجان قهوه تاثیر منفی می گذارند و عطر قهوه را کاهش می دهند .
آسیاب دیسکی مسطح صدای بیشتر و حرارت بیشتر نسبت بهدیسکی مخروطی دارد.
با در نظر گرفتن این موارد برخی افراد یکنواختی آسیاب قهوه در آسیابهای مسطح را مد نظر قرار داده و از معایب دیگر این آسیاب چشم پوشی می کنند.